Een challenge die studenten uitdaagt om groenten en fruit (producten) populairder te maken onder jongeren is vorige week geopend.
De Food Boost Challenge gaat op zoek naar een innovatief idee dat de markt op z’n kop zet. De challenge is verdeeld in vier fases: Van onderzoek tot ideevorming en van conceptontwikkeling tot prototype. Op die manier kunnen studenten daadwerkelijk invloed uitoefenen op het eetpatroon van zichzelf en volgende generaties. De ideeën kunnen uiteenlopen van een volledig nieuw product dat de consumptie van groenten en fruit (producten) leuker maakt, tot een geniaal concept voor een game of event over groenten en fruit. Maar ook een technologie die gezonde voeding stimuleert, of een vers concept dat jongeren als een magneet naar groenten en fruit trekt in schoolkantines of supermarkten, behoort tot de mogelijkheden.
Aanleiding van de challenge is het groeiende percentage mensen met overgewicht. Het eten van voldoende groenten en fruit is belangrijk voor een gezond voedingspatroon. Daarnaast vermindert het eten van voldoende groenten en fruit het risico op overgewicht en obesitas. Volgens het CBS kampte in 2020 17% van de jongeren (12-20 jaar) en zelfs 50% van de volwassenen met gewichtsproblemen. Jongeren tussen de 12 en 20 jaar eten echter een stuk minder groenten en fruit dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Dat is met name het geval bij kinderen van ouders uit de lage en midden sociaal economische positie (SEP).
Onlangs is door meer dan 200 studenten onderzoek gedaan naar wat jongeren verleidt tot het eten van meer groente- en fruit(producten). De resultaten van het onderzoek zijn te volgen via de Food Boost Challenge kanalen en website. Deze uitkomsten zijn een inspiratiebron voor de deelnemers. De Food Boost Challenge wil de creativiteit van jongeren benutten in dit vraagstuk.
Jouw idee op de Floriade, in de VS en kans op 5.000 EU
Studenten kunnen deelnemen in teamverband en een mooi prijzenpakket winnen. Naast een leerzaam traject met intensieve begeleiding, krijgt het winnende idee €5.000,- en ruime aandacht in de media, een nationaal podium tijdens de finale en tijdens de Floriade Expo 2022 en de kans om het idee te valideren in de VS via het bedrijf AppHarvest. Er is ook een publieksprijs waar juist de jongeren het meest aantrekkelijke idee of concept belonen met €500,-.
Samenwerkingsverband
Organiserende partijen Medical Delta Living Lab VIT for Life, HortiHeroes en Foodvalley NL worden ondersteunt door De Haagse Hogeschool als belangrijke kennis- en onderzoekspartner. Ondertussen hebben 30 toonaangevende bedrijven, startups en onderwijsinstellingen zich aangesloten bij dit initiatief om studenten te begeleiden en het idee samen verder te brengen tijdens de challenge. Vanuit deze partijen wordt een vakjury gevormd die ingediende ideeën gaat toetsen.
Aanmeldproces & co-creatie met partners
De Food Boost Challenge wordt georganiseerd voor studenten die bij een Nederlandse onderwijsinstelling (mbo, hogeschool of universiteit) studeren of niet langer dan twee jaar geleden zijn afgestudeerd. Ideeën kunnen tussen 10 januari en 19 februari ingediend worden via de website. Daarna start vanaf 18 maart de co-creatie en prototyping fase waar de finalisten actief met de partnerbedrijven samenwerken. De finale is 24 mei en zal voor publiek toegankelijk zijn.